Nyheder og arrangementer

Koncert med Løgn&Latin på CasaV58 i Aarhus

17. november 2024. Koncert med Løgn&Latin i et fyldt CasaV58 på den legendariske adresse Vestergade 58 i Aarhus. Marie Segall: Sang og saxofon; Poul Erik Jørgensen: Bas; Jeppe Seirup: Harmonika; Bo Johansen: Percussion; Kristian Tylén: Guitar. Musik: Kristian Tylén. Tekster: Mikkel Wallentin.Løgn&Latin. Marie Segall. Bo Johansen. Jeppe Seirup. Kristian Tylén. Poul Erik Jørgensen. 17. november 2024

Koncert med Løgn&Latin på Kulturloft i Ebeltoft

12. oktober 2024. Dobbeltkoncert d. 7. november med dansksproget jazz: Bob Nova Projekt og Løgn&Latin på Kulturloft i Ebeltoft. Læs mere og køb billetter her.

 

Løgn&Latin plakat fra Kulturloft Ebeltoft

Hearts & Minds Festival 2024

28. september 2024. Sproget - bevidsthedens vigtigste redskab. Fuldt hus på Rampen til samtale mellem Michael Ejstrup og Mikkel Wallentin ved Hearts & Minds Festival, Dokk1, Aarhus. Ordstyrer: Line Friis Frederiksen.

Hearts & Minds Festival, Dokk1, Aarhus, Mikkel Wallentin, Michael Ejstrup

 

Løgn&Latin - vemodige sange med tekster af Mikkel Wallentin

1. september 2024. Kom til gratis debutkoncert d. 5. september kl. 17.30 med orkestret Løgn&Latin med musik af Kristian Tylén og tekster af Mikkel Wallentin som en del af Hope Festival og Aarhus Festuge på Pier 2 i Aarhus Havn. Dette helt nye orkester spiller vemodig jazz med danske tekster. Bandet består af Marie Segall på vokal og saxofoner, Poul Erik Jørgensen på kontrabas, Jeppe Seirup på harmonika samt Kristian Tylén på spansk guitar.

Mikkel Wallentin & Kristian Tylén spiller Løgn&Latin

Nye forskningsresultater om kønsforskelle i ordforråd hos vuggestuebørn

15. februar 2023. Mikkel Wallentin optræder i både TV2 News, TV2 Nyhederne og Go' Morgen Danmark med omtale af nye forskningsresultater om kønsforskelle i børns ordforråd. Omtale af resultaterne kan læses her. Forskningsartiklen kan læses her.

Mikkel Wallentin i TV2 News: News & Co 14. februar 2023. Fotograf: Thomas Guldberg Madsen

Læsning og hjerne i Thisted

12. oktober 2022. Bliver man et bedre menneske af at læse? Hør Mikkel Wallentins bud d. 12. oktober på VUC i Thisted.

Sprog på hjernen, Dokk1 i Aarhus

24. september 2022. Hearts and Minds Festivalen handler om Den gådefulde hjerne. Mikkel Wallentin optræder sammen med Kristian Tylén, ligeledes fra Aarhus Universitet. De fortæller sammen om at have Sprog på hjernen. 

Match-Points konference om hjernen i Aarhus

5.-7. maj 2022. Oplev Mikkel Wallentin m.fl. på Match-Points konferencen. Konferencen har også en gratis formidlingsdel på Moesgaard Museum med titlen Hjernen gennem 100.000 år.

Håndværk og kreativitet på Museet KØN i Aarhus

25. september 2021. Eftermiddagskaffe på KØN i godt selskab med psykolog og kunsthåndværker Anne Kirketerp, hjerneforsker Mikkel Wallentin og Mette Wendelboe Okkels, strikkeentusiast, strikdesigner og ejer af PetiteKnit. Mere info her.

Teatersamtale på Vendsyssel Teater

16. september 2021. I forbindelse med opførelsen af Romeo og Julie på Vendsyssel Teater i Hjørring deltager Mikkel Wallentin d. 16. september 2021 i en samtale om kunst, hjerne og forelskelse. Mere info her

Koncert og ræv på Kulturloft i Ebeltoft

6. juni 2021. Oplev den æteriske og groovy instrumentalduo Svaneborg Kardyb i selskab med Mikkel Wallentin på Kulturloft i Ebeltoft 6. juni kl. 15. Mere info her.

Hjernen er en hund, der måske er en robot

10. maj 2021. Mikkel Wallentin anmelder i tidsskriftet Turbulens dokumentaren The Brain, som spiller på CPH:DOX .

Reportage fra On Your Watch

4. december 2020. Sceneblog bringer en reportage fra ON YOUR WATCH #2 på Tranquebar, hvor Byurakn Ishkhanyan og Mikkel Wallentins en-akter: Kaldet fra en vingeskudt hærfugl, blev læst af Laura Skjoldborg og Niels Ellegaard.

Teaterreading: Erdogan møder en fugl

26. november 2020. Tyrkiets præsident Erdogan møder sin skæbne. Reading på en-akter om krigen i Nagorno-Karabakh af Byurakn Ishkhanyan og Mikkel Wallentin på Tranquebar i København. Billetter købes her.

Hvordan taler man med rumvæsener om skæbnen?

27. oktober 2020. Mikkel Wallentin beretter her om sine erfaringer med at skabe kontakt til gæster fra andre planeter.

Anmeldelse af bog om køn og sprog

28. januar 2020. Mikkel Wallentin anmelder ”Hvem sagde hvad? Kvinder, mænd og sprog” af Helene Uri.

Podcast om videnskabelig undersøgelse, bygget på dramatekst

12. november 2019. I den seneste udgave af podcasten Brainstorm fra videnskab.dk omtales en ny hjerneskanningsundersøgelse, som Mikkel Wallentin har været med til at lave. Undersøgelsen tager udgangspunkt i en dramatekst, skrevet af Mikkel Wallentin (se nedenfor).

Ny videnskabelig artikel bygger på dramatekst

29. august 2019. I samarbejde med PhD-studerende Roberta Rocca m.fl. har Mikkel Wallentin udgivet en videnskabelig artikel i det anerkendte tidsskrift NeuroImage om, hvordan hjernen finder ud af betydningen af ord som "her" og "der". Disse ord får kun betydning, når de optræder i en kontekst. For at skabe sådan en kontekst lyttede forsøgspersonerne i forsøget derfor til en dramatekst, skrevet af Mikkel Wallentin. Dermed kan man argumentere for, at hele eksperimentet var en slags kunstværk, og at forsøgspersonerne var de heldige udvalgte tilskuere til installationen.Teksten, som blev fremført af to computerstemmer kan høres her.

Heartland Festival

16. april 2019. Mikkel Wallentin optræder sammen med Gina Rippon på Heartland Festival d. 31. maj 2019. Rippon er forfatter til bogen "The gendered brain", og på Heartland skal Wallentin og Rippon diskutere køn og hjerne. Se mere her.

Fællessang til ungdommen

7. marts 2019. Mikkel Wallentin har sammen med Bjørn Petersen skrevet en sang om at være ung og del af et fællesskab. Det kunne være en højskolesang, men den kan også bruges i mange andre sammenhænge. Den kan høres på youtube.

Kildrer hjernen på Skive Bibliotek

20. februar 2018. Mikkel Wallentin kan den 8. marts opleves på Skive Bibliotek med et foredrag om, hvordan litteratur kildrer hjernen.

Autoritet i norsk teaterforestilling 

20. februar 2018. Heartbreak på Grenland Friteater i Porsgrunn med Mikkel Wallentin i en videorolle som hjerneforsker får fine anmeldelser. «Ingvild Hogstads personlige teaterdokumentar «Heartbreak» berører hjertet og beriker hjernen. Du kan til og med risikere å få deg en god latter. I Anne-Sophie Erichsens regi har teaterdokumentaren blitt rocka og intens, med en fin blanding av alvor og humor, monolog og video» (5 stjerner, Telemarksavisa). Forestillingen handler om hovedpersonen/skuespilleren Ingvild Hogstads erfaringer med hjertesorg i Aarhus, og Mikkel Wallentin optræder i videopklip, der fortæller om hjernens reaktion på hjertesorg.Heartbreak på Grenland Friteater i Porsgrunn med Mikkel Wallentin i en videorolle som hjerneforsker

 

Dialog med Svend Åge Madsen om karakterer d. 28/5

22. maj 2017. Den 28/5 optræder Mikkel Wallentin på Den Danske Scenekunstskole i Aarhus i en samtale med forfatteren Svend Åge Madsen. De skal tale om sprog og karakterer i anledning af at skolen afholder en festival med elevernes kunstneriske arbejde. Se programmet her.

RomerRiget om Sprog

13. maj 2017. Mikkel Wallentin i RomerRiget på Radio24syv. Temaet er sprog. Programmet kan høres her: 

Forfattere lever livet farligt

25. november 2016. Artikel i Weekendavisen af Mikkel Wallentin om hvor farligt det er at være forfatter.

Forskningsformidling, når det er bedst

4. juli 2016. Tænkepausen om sprog har fået en flot lektørudtalelse: “Det er en forfatter med et enormt overblik over stoffet, der er i stand til på 60 sider at samle og anskueliggøre et stof, så det er relevant og lettilgængeligt. Tilmed er det formidlet i en let, legende og humoristisk tone, så det er en fornøjelse og dybt interessant. Det er forskningsformidling, når det er bedst.”

"Det vi ved" tages af plakaten

12. maj 2016. Desværre tages "Det vi ved" af plakaten på Aarhus Teater grundet sygdom.

Litteratursiden anmelder "Sprog"

4. maj 2016. Litteratursiden.dk har anmeldt "Sprog": "Både underholdende og let at læse ... Den lille bog indeholder 13.484 ord. De giver tilsammen god mening og sætter en masse tanker i gang. Dermed må formålet med en Tænkepause siges at være opfyldt."

Fotos fra "Det vi ved"

27. april 2016. Fotos fra "Det vi ved" på Aarhus Teater med manuskript af Mikkel Wallentin. Forestillingen har urpremiere den 29. april.

Tænkepause om sprog

3. april 2016. Så er "Sprog" kommet online. Den kan downloades gratis på forlagets hjemmeside indtil 11. april.

Forside: "Sprog" af Mikkel Wallentin, Aarhus Universitetsforlag, 2016

Bevidsthed i et blomkål?

1. april 2016. Dette er ikke en aprilsnar. I denne video kan du se Mikkel Wallentin bruge en hjerneskanner til at vise bevidsthedstegn i et blomkål. Videoen er lavet som reklame for teaterforestillingen "Det vi ved", som får premiere på Aarhus Teater d. 29. april 2016. 

Antologi med korte skuespil

15. marts 2016. I dag udkommer et firebindsværk med korte skuespil fra Forlaget Drama og Dramafronten. Mikkel Wallentin optræder med teksten "Den første skal blive den sidste", som blev opført i forbindelse med arrangementet Weekend6 i Aarhus i 2014. Se nedenfor.

Tænkepause om sprog

7. februar 2016. Til april udkommer bogen "Sprog" af Mikkel Wallentin i Aarhus Universitetsforlags serie "Tænkepauser". Bogen bliver på 60 sider og kan i den første måned efter udgivelsen downloades gratis fra forlagets hjemmeside. I papirformat kan den købes for 39.95 DKK.

 

Aarhus Teaters sæsonprogram med drama af Mikkel Wallentin

25. april 2015. Aarhus Teater offentliggør deres sæsonprogram for 2015/2016. Den 29. april 2016 er der premiere på stykket "Det vi ved" af Mikkel Wallentin. Læs mere her.

aarhusteater_prog.jpg

The Cognitive Science Song

20. februar 2015. Mikkel Wallentin medvirker i en musikvideo, der skal øge kendskabet til uddannelsen i Cognitive Science (Kognitionsvidenskab) på Aarhus Universitet. Videoen er allerede efter 3 dage blevet set mere end 20.000 gange.
 

Artikel spejlneuroner i Weekendavisen

26. september 2014. Mikkel Wallentin anmelder Gregory Hickoks bog "The Myth of Mirror Neurons" i Weekendavisen.
 
Teater i gadebilledet
16. september. Den 27. september kl. 12-14 medvirker Mikkel Wallentin i Dramafrontens projekt Weekend6, et arrangement hvor dramatikken rykker ud på gader og stræder. Med udgangspunkt i Teater Svalegangen transporteres publikum rundt til seks små prøver på tekstbidder. Læs mere om arrangementet her.

Anmeldelse af "Hjernen - fra celle til samfund"

16. september. Bogen "Hjernen - fra celle til samfund" med bidrag af Mikkel Wallentin er blevet anmeldt i Tidsskriftet Epsilon og omtales som "et supergodt initiativ af en lærebog, som behandler et vigtigt emne." Hele anmeldelsen kan læses her.

Tekst i "hvermandag.dk"

23. juni 2014. Den litterære email-service hvermandag.dk, hvor man hver uge gratis kan modtage en kort litterær tekst, udsendte i dag en tekst af Mikkel Wallentin. De der ikke nåede at få teksten i indbakken, kan læse den her.

TV-program på DR K: Kan kunst måles?

11. marts 2014. DR sender dokumentarprogrammet: Kan kunst måles? Mikkel Wallentin er en af de medvirkende. Han beretter om sit arbejde med at måle fortællingens virkning på hjernen og krop. Udsendelsen kan ses her.

Ny bog: Hjernen - fra celle til samfund

21. november 2013. Ny bog fra forlaget systime med tværvidenskabeligt fokus på Hjernen. 
Hjernen - fra celle til samfund er skrevet af forskere ved Center for funktionelt Integrativ Neurovidenskab ved Aarhus Universitet. Mikkel Wallentin har skrevet to kapitler til bogen, et om sprog og lateralisering i hjernen og et om sprog og forudsigelser i hjernen.
 

Hjernens gåder på Folkeuniversitetet i Aarhus og Emdrup

3. august 2013. I efteråret forelæser Mikkel Wallentin om "Sprog og lateralisering i hjernen" på Folkeuniversitetet som del af en foredragsrække om "Hjernens gåder", hvor adskillige fremragende forskere fra Aarhus Universitet deler ud af deres viden om hjernen. Program for Aarhus kan findes her. Program for Emdrup kan findes her. Foredragsrækken tager udgangspunkt i bogen "Hjernen", som foredragsholderne har skrevet i fællesskab og som snart udkommer påforlaget Systime.
 

Hovedtaler ved Humanistisk Samfunds konfirmation

4. maj 2013. Mikkel Wallentin er hovedtaler ved det første humanistiske konfirmations-arrangement afholdt i Aarhus af Humanistisk Samfund. Arrangementet foregår i Helsingør Theater i Den Gamle By.
 

Hjernen lader os lide med den grimme ælling

11. august 2011. Mikkel Wallentin har netop publiceret interessante forskningsresultater om hvad der sker i hjernen, når vi får en følelsesmæssig oplevelse ud af at høre en fortælling. Læs mere her.

Foredrag på Kakofoni ved Nordisk Institut, Aarhus Universitet

27. oktober 2010. Mikkel Wallentin holder foredrag om sprog og musik i hjernen kl. 19.30. For yderligere information se her.
 

Radiomontage om Brande

16. juni 2010. Mikkel Wallentin medvirker i radiomontagen "Forstad til mørket" af Krister Moltzen på Third Ear. Baggrunden er Wallentins tekst om Brande, udgivet i antologien "Midtjyske fortællinger". Hør montagen her.
 

Grünfeld Forsvar nomineret til en Reumert

21. april 2010. Mikkel Wallentin er nomineret til en Reumert i kategorien "Årets dramatiker" for stykket Grünfeld Forsvar. Hvem prisen går til afgøres d. 9. maj.
 

Grünfeld Forsvar forsidestof i Information

5. marts 2010. "På tilskuerpladserne flyver tiden. Samtidig flyver hjertet op i halsen af henrykthed over en grotesk forestilling, hvor iscenesættelsen hele tiden gør noget, som replikkerne ikke umiddelbart lagde op til. Hvor replikkerne hele tiden finder nye tangenter til handlingen. [...] Forestillingen klistrer vidunderligt og er slet ikke til at pille ud af tankerne." Anmeldelsen citeres endda på forsiden. Læs hele anmeldelsen her.

 

4 hjerter til Grünfeld Forsvar i Politiken

5. marts 2010. "Hjerneforsker debuterer som dramatiker og slipper godt fra det. [...] Folk kommer og går på de indre felter, så man føler sig skakmat i både underliv og underbevidsthed. Det er vanvittigt dejligt spillet. Stortalentet Anders Juul - sød og fjoget. Torben Zeller, der ligner Jack Nicholson på en dårlig dag. Og Karin B. Heinemeier, der især som brud forlener en 1950' er-filmdiktion ( Birgitte Price?) med alt andet end lige uskyld." Læs hele anmeldelsen her.
 

5 stjerner til Grünfeld Forsvar fra byenkalder.dk

2. marts 2010. "Grünfeld Forsvar er det mareridt, du ikke har lyst til at vågne fra. [..] Overgiv dig til denne foruroligende mystiske, tragisk morsomme og længselsfuldt fascinerende verden, hvor du ikke selv er herre over spillet, men suges med af en skøn strøm af fængslende uforløsthed." Læs hele anmeldelsen her.
 

5 stjerner til Grünfeld Forsvar fra Gregers Dirckinck-Holmfeld

1. marts 2010. "Som teater er 'Grünfeld forsvar' effektivt og animerende. Gys, krimi, komisk, kulørt, fyldt af overraskelser." Læs hele anmeldelsen her.
 

5 stjerner til Grünfeld Forsvar i Jyllands-Posten

1. marts 2010. "Det er fem kvarters intelligent gyserkomedie med masser af lir, potensproblemer og talende dyr, gestaltet med krop og sjæl af tre perfekt valgte skuespillere. Stort, sært og særdeles underholdende - ny dansk dramatik for fuld skrue!" Læs hele anmeldelsen her.
 

Forfilm til Grünfeld Forsvar

1. marts 2010. Se forfilm til forestillingen her.

Grünfeld Forsvar på Teater V

28. februar 2010. Premiere på Grünfeld Forsvar på Teater V i Valby. Billetter kan bestilles her.
 

TV2-Lorry

22. februar 2010. Mikkel Wallentin og Pelle Koppel fortæller om Grünfeld Forsvar i programmet Lounge. Se indslaget her.

P4 Radio Østjylland

16. februar 2010. Mikkel Wallentin fortæller om fortællinger på P4.

Kønsforskelle i TV2 "Praxis"

2. februar 2010. Mikkel Wallentin optræder som ekspert i "Praxis" på TV2 kl. 20.50. "Kvinderne mod mændene. Hvem er bedst til at lande en Boeing 737 - studieværten Cecilie Beck eller OL-guldvinderen Eskild Ebbesen? Er mænd nu også bedre end kvinder til at finde vej? Og hvilket køn er egentlig bedst til at bruge finmotorikken? "Praxis" tester myterne om mænd og kvinder og går til eksperterne for at få et bud på årsagerne til vores forskellighed."

Kronik om kønsforskelle i Politiken
23. januar 2010. Kronik om hvordan kønskforskelle i matematiske evner måske mere skyldes miljø end arv. Kronikken kan læses her.

Interview i Politiken

22. januar 2010. Artikel i Politikens teatertillæg om hjernen og Grunfeld Forsvar.

Interview i Børsen

11. januar 2009. I anledning af starten på prøverne til Grünfeld Forsvar har Gregers Dirckinck-Holmfeld lavet et stort interview til dagbladet Børsen. Interviewet kan læses her. 

Grünfeld Forsvar anbefales på P2

30. december 2009. Kulturguiden på Danmarks Radios P2 anbefaler i sin nytårsudsendelse Grünfeld Forsvar som noget, man bør se i 2010. Hør anbefalingen her

Sonetkrans i Hvedekorn

19. december 2009. I Hvedekorn 3/2009 kan læses en sonetkrans af Mikkel Wallentin.

Grünfeld Forsvar vinder dramatiker-konkurrence

6. december 2009. I en spændende finale i på Teater V i Valby kåres "Grünnfeld Forsvar" til vinder af dramatiker-konkurrencen "Dramatisk Debut". Det betyder at teatret nu laver en fuld opførelse af stykket. Premieren er fastsat til den 28. februar 2010. Billetter kan bestilles på teatrets hjemmeside.

 

Finaledeltager i dramatiker-konkurrence

19. november 2009. Mikkel Wallentins skuespil  "Grünfeld Forsvar" er udtaget til finalen i en dramatiker-konkurrence udskrevet af Teater V i Valby. Finalen finder sted d. 6. december. Her laves en reading af de tre finale-manuskripter og efterfølgende vælges en vinder, som siden sættes op på teatret. Publikum er med til at bestemme, hvem det vinder, så skynd dig at bestille en billet til readingen, så du kan støtte (eller bekæmpe) Mikkels forsøg på at få dramatisk debut. 

Sprog og rum i hjernen

27. oktober 2009. Foredrag i Lingvistkredsen på Københavns Universitet Amager.

Hvad er en tanke?

19. oktober 2009. Mikkel Wallentin i "Formiddag på 4'eren", DR/P4.

Spørg Folkeuniversitetet om kvinder

4. september 2009. Mikkel Wallentin m.fl. på Aarhus Rådhus.
http://www.aarhusfestuge.dk/da/folkeuniversitet-kvinder

Foredrag med MW på nettet

8. maj 2009. I juni 2008 holdt Mikkel Wallentin et videnskabeligt foredrag ved College de France i Paris. Foredraget med titlen "What is it to you? spatial perspectives in language and brain" er nu tilgængeligt på nettet. Foredraget, som holdes på engelsk, kan ses her: [Foredrag].

Litteraturnu.dk anmelder "Midtjydske Fortællinger"

20. januar 2009. "Denne udgivelse er kuriøs, fordi den er støttet økonomisk af noget så upoetisk som Region Midtyjlland. Det kan få en til at frygte, at den skal fungere som en turistbrochure, men de fleste bidrag er langt fra velfriserede skønmalerier. [...] Som den største positive overraskelse må jeg fremhæve Mikkel Wallentin". (Lauge Larsen - Læs hele anmeldelsen her)

TV-indslag om hjerneforskning

19. januar 2009. Mikkel Wallentin medvirker i et indslag på TV2 Østjylland om en ny bevilling til hjerneforskningen på Center for funktionelt integrativ neurovidenskab. Se indslaget her.

Ekstra Bladet anmelder "Midtjydske Fortællinger"

7. december 2008. "Bedst er Rasmus Nikolajsens poetiske versfortælling om Grenaa og Mikkel Wallentins viltre collage-tekst om stort og småt fra det flippede Brande. Her findes de glimtende perler fra den midtjyske muld." (Frank Sebastian Hansen - Se hele anmeldelsen her)

Mikkel Wallentin vinder novelle-konkurrence

2. december 2008 blev det offentliggjort at novellen "Våddragt" kåres som vinder i en novellekonkurrence om livet i Aarhus Havn, foran mere end 200 konkurrenter (læs interview i Aarhus Stiftstidende her). En dommerkomité har bedømt alle indsendte noveller anonymt og vurderede altså, at "Våddragt" var den bedste. "Våddragt" er en historie om en mislykket polterabend på vandski i havnebassinet. Teksten bringes i Aarhus Stiftstidende på søndag d. 7. december og trykkes i en bog sammen med de 8 bedste øvrige bidrag. Med æren følger en præmie på 10.000 kroner.

Bidrag til antologi om Region Midtjylland

17. november 2008 udkom en bog med tekster, der tager udgangspunkt i steder i Region Midtjylland. Mikkel Wallentin bidrager med en tekst om sin barndomsby Brande.